Okrogla miza pri predsedniku RS

Spoštovani  predsednik RS g. Borut Pahor

Spoštovana  svetovalka predsednika RS za čl. Pravice ga. Vlasta Nusdorfer

Marca in še nekrat Avgusta smo se dopisovali, da bi z predsednikom pripravili nekakšno okroglo mizo na temo izbrisana podjtetja, še v tem mandatu predsednika RS.  Meseca Avgusta smo ponovno zaprosili za srečanje pa je prišlo samo kratko obvestilo, da predlog bere in da bomo obveščeni, pa ni bilo nič.

Spoštovana, Zakon o odpravi krivic je bil načeloma sprejet, pred letom dni in ne glede na to, da je bil z amandmaji pololnoma spremenjen od prvotnega predloga, po vseh zbranih podatkih so to uspeli ljudje, ki so v tem sistemu kaznovanja malih ljudi od vsega začetka, vsi vemo kdo je to, zakon je sproduciran s strani »močnih« pravnikov, kateri zlorabljajo stroko za svoje ozke interese in s tem da lahko neovirano odpirajo pot neslutenemu zaslužkarstvu s tem, da se kaznuje malega človeka, kateri se ni mogel več braniti, ker mu je bilo vse odvzeto.

Spoštovana, sklicevanje na odločitve legitimnih organov – sodstva je vsekakor primerno, toda poznavanje realne slike bi vaju moralo pripraviti do nenakšnega vprašanja, pa je res vse tako kot mora biti, je res prav, da so se izbrisanim podjetnikom – družbenikom suspendirale pridobljene pravice, ki so si jih pridobili z pravnomočno odločbo sodišča, je res prav, da se izumljas neka nova načela kot npr. fikcija, da smo podpisali pri notarju da odgovarjamo z svojim premoženjem, pa še popolnoma nemogoča je bila pritožba na sklep i izbrisu, da ne govorimo, da pa so naše terjatve do tretjih bile podarjene našim dolžnikom, lahko to verjamemo, sodišča so nam enostavni rekla da do teh sredstev nimamo več pravice ker da je firma izbrisana iz registra, morali pa smo porevzeti vse dolgove družb,   tu se  pokaže vsa tragika nekega pravosodnega sistema in takih in podobnih cvetk je še in še.

Vsa ta kalvarija traja že več kot 23 let, močno smo upali, da se bo zadeva nekako uredila z ZOKIPOSR , Zakon o odpravi krivic…,pa je le ta še poglobil travme izbrisanih podjetnikov in družbenikov, še več, zakon ustvarja nove krivice. Neverjetna spretnost predlagateljev amandmajev je lahko sramota za pravno državo, za zakonodajalca pa velik poraz, saj je sprejel zakon z figo v žepu, ker samo na videz priznava več deset tisočim oškodovanim pravico do odškodnine, toda pod pogojem katerga nihče , dobesedno nihče ne more izpolniti, kot, da so nas zavezali v vrečo in nas kličejo ven.

Prepričani smo, da si lahko vsak povprečen državljan sam ustvari sliko kaj se je pravzaprav zgodilo leta 1999, ZFPP, kateri  je z nekaj členi popolnoma spremenin veljavni ZGD, po sprejetju pa je pravosodje delalo vse, da se ZFPP obdrži pri življenju, da se lahko končajo izvršbe (malim ljudem), saj se blagajne polnijo samo z majhnimi zneski od velikega števila ljudi.

Še enkrat, naši prizadeti z ZFPP, so se leta 1999 znašli v popolnem nezaščitenem vakumu, za nas praktično ni bilo več pravne zaščite, nobena prošnja, nobena pritožba ni bila uslišana, izvršitelji pa so harali po vsem premoženu izbrisanih družbenikov. Danes izbrisani družbeniki nimajo niti za osnovne življenske dobrine, kako naj še plačujejo drage odvetnike, vse to in še več je ena sama velika igra kapitala, želja po obvladovanju malega človeka, (velikih se pravosodje ne prime), želja po bogatenju, ne glede na žrtve.

Vzporedno z prošno ki smo jo naslovili na vas smo se obrnili tudi na urad varuha, osebno mi je Varuh g. Svetina obljubil, da se moramo čimprej dobiti na temo novega ZOKIPOSR, pa je očitno tudi on dobil prepoved, da nas sprejme, saj se na naše urgence ne oglaša več,

Podobno se je dogajalo z našimi predlogi, da se o skladnosti ZFPP s strani sodnikov pošlje vprašanje na EU sodišče v  Louksemburg, pa se nihče tega ni upoal narediti. Prav tako je neverjetno zasnimivo delovanje naše ekipe v ESČP. Saj so bile zadeve pred sodiščem več kot 10 let, ob tem pa je bil sodišču dan v postopek primer, ki je bil najmanj primeren za ESČP, naše pravosodje pa ga proglasi za t.i. pilotnega.

Spoštovana, res ne gre več samo za Janeza, Bojana, Dragi Boh, ne res gre za pravno državo, gre za to da smo – bomo pred sodišči vsi enakopravno obravnavani, da bomo vso enakaopravno zaščiteni.

Danes ko se srečujemo z zahtevami ZOKIPOSR, da se dokazuje da so bila naša dejanja pred izbrisom tako kot zahteva 5. čl. ZOKIPOSR, teh prefinjenih zahtev nihče od oškodovancev ne more izpolniti, si zamislite, da je eden od pogojev če je podjetnik tedaj imel odvetnika mu odškodnina ne pripada.

Tega pisanja bi lahko bilo neskončno, kat najvišja prestavnika oblasti pa bi mogla in morala razumeti srž našega problema in temu primerno ukrepati.

Predlagam – prosim, da nas sprejmete, da se pogovorimo kako naprej, vsaj za nasvet vas prosimo.

S spoštovanjem

Mohorič Janez