PROŠNJA ZA URGENTNO OBRAVNAVO VLOGE ŠT.44222/07 IVAN VODEB PROTI SLOVENIJI

EVROPSKO SODIŠČE ZA ČLOVEKOVE PRAVICE
(European Human Rights Court)
President Dean Spielmann
SVET EVROPE
STRASSBOURG, FRANCIJA
(Allée des Droits de l’Homme, 67000 Strasbourg, Francija)

 

PROŠNJA ZA URGENTNO OBRAVNAVO VLOGE

ŠT.44222/07

IVAN VODEB PROTI SLOVENIJI

Spoštovano sodišče,
Spoštovani gospod predsednik,

Pišemo vam v imenu več kot 30.000 državljanov Slovenije, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice z uporabo krivične zakonodaje.

Kršijo se človekove pravice po 34. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah in sicer:

  • Člena Protokola št. 1  (nezakonit poseg v zasebno lastnino)
  • Člena Protokola (pravica do uporabe pravnega sredstva)

Po sprejemu zakona o finančnem poslovanju podjetij iz leta 1999 je bilo izbrisanih iz sodnega registra cca 40.000 podjetij. Sporni zakon je bil v parlamentu sprejet s prevaro poslancev. Predlagatelj poslancem ni predstavil pravnih in finančnih posledic zakona. Celo več: pravne in finančne posledice so bile namerno prikrite z uporabo pravne fikcije, kar pa poslanci niso zaznali.

Zakon o finančnem poslovanju podjetij je leta 1999 z svojim 27. Členom omogočil nasilen izbris »nedelujočih« podjetij. Za »nedelujoča« podjetja pa so se označila podjetja, ki so imela blokirane račune. Te družbe so imele blokirane račune zato, ker niso uspele izterjati svojih terjatev in so tudi same postale dolžnice. Zato so jih nasilno izbrisali iz sodnega registra, njihove dolgove pa prenesli na njihove ustanovitelje, kar je v nasprotju s temelji odgovornosti v kapitalskih družbah. Zakonodajalec ali kasneje sodišče ni bilo sposobno prepoznati razlog za poslovne neaktivnosti, ker v večini primerov niso mogli izterjati terjatev do svojih dolžnikov, praviloma večjih poslovnih sistemov.

Pri tem se ni upoštevalo dejstvo, da so izbrisane družbe bile kapitalske (d.o.o. ali d.d.) in da so te družbe imele premoženje (v obliki terjatev), ki ga niso mogle unovčiti.

Zakon je tako retroaktivno posegel v pridobljene pravice družbenikov in delničarjev kapitalskih družb (d.o.o. in d.d.) in s tem grobo kršil temeljne človekove pravice. Temeljna gospodarska zakonodaja v Sloveniji namreč predvideva, da kapitalska družba za svoje dolgove jamči z vsem svojim premoženjem, ne pa z osebnim premoženjem ustanoviteljev.

Ko so našo problematiko pregledali pravni strokovnjaki iz drugih držav, predvsem pa prof. Andrea Saccucci iz Italije, so bili enotnega mnenja, da je zakonodajalec s sprejetjem spornega zakona kršil človekove pravice.

Koncem leta 2014 smo pričakovali razsodbo ESČP na tožbo Ivan Vodeb proti Sloveniji (vloga ŠT.44222/07), ki naj bi kot pilotska razsodba razsojala o tej problematiki.

O pričakovani razsodbi so poročali mediji v Sloveniji, pa tudi v skandinavskih državah..

Rezultat tega pričakovanja je izjemno povečanje aktivnosti »upnikov« in rubežnikov, ki pospešeno rubijo zasebno premoženje, saj se zavedajo, da ravnajo protizakonito in v nasprotju z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Zato vas, spoštovano sodišče in spoštovani gospod predsednik, prosimo da čim prej sprejmete razsodbo ali pa da sprejmete začasen ukrep, da se ustavijo rubeži zasebnega premoženja, dokler sodišče ne bo razsodilo.

Ljubljana, 2015

S spoštovanjem
Predsednik: Dušan Švara
Člani UO: