Ustanovitev Slovenskega foruma socialnega podjetništva

V Mariboru, 10.12.2011. Ustanovne članice in člani so danes na ustanovni skupščini ustanovili Slovenski forum socialnega podjetništva s sedežem v Mariboru. Skupščino je otvoril rektor Univerze v Mariboru dr. Danijel Rebolj in podprl povezovanje na področju razvoja socialnega podjetništva v Sloveniji ter povedal, da tudi na Univerzi v Maribor načrtujejo ustanovitev centra za socialno podjetništvo. Na skupščini so za prvo predsednico izvolili Katarino Hölzl, v upravni odbora so bili izvoljeni: Igor Pavel, Goran Forbici, Goran Miloševič, Dušanka Lužar Šajt, Ervin Jureša, Žiga Vavpotič in Tadej Slapnik, v nadzorni odbor pa: Primož Poklič, Matjaž Madžarac, Matej Smolnikar, Mitja Gregorič in Lana Stojan.

Katarine Hölzl je povedala, da je namen foruma povezovanje in sodelovanje vseh zainteresiranih za razvoj socialnega podjetništva v Sloveniji, katerega pomen še ni ustrezno prepoznan. Delovanje foruma bo zaradi tega usmerjeno k razvoju socialnega podjetništva na lokalni, državni in meddržavni ravni z namenom zagotavljanja blaginje in inovativnega razvoja Republike Slovenije. Forum bo deloval tudi kot aktiven sogovornik Sveta Vlade RS za socialno podjetništvo pri razvoju in implementaciji strategije razvoja socialnega podjetništva v Sloveniji.

Pobudnik ustanovitve foruma Tadej Slapnik je poudaril, da se v forum lahko vključujejo nevladne organizacije, podjetja, zasebne institucije, predstavniki državnih in lokalnih institucij, humanitarne organizacije in vsi posamezniki, ki želijo prispevati in sodelovati pri razvoju socialnega podjetništva. Forum bo ustanovil svoje podružnice tudi na regionalni ravni in v lokalnih skupnostih in s tem omogočil aktivno sodelovanje pri razvoju socialnega podjetništva svoje vsem zainteresiranim posameznikom v Sloveniji.

Cilj foruma je pospešen razvoj socialne ekonomije, ki bo z uporabo novih poslovnih modelov razvijala nove zaposlitvene priložnosti in kvalitetna delovna mesta, pomagala zajeziti sivo ekonomijo in delo na črno, razvila nove priložnosti za mlade pri iskanju prve zaposlitve in druge ranljive skupine.

Forum je na ustanovni seji ustanovilo 85 ustanovnih članov, kar je po besedah ustanovne članice foruma mag. Zdenke Kovač več kot so pričakovali. Nujno je samoorganiziranje sektorja socialnega podjetništva v Sloveniji, še posebej po sprejetju zakona o socialnem podjetništvu, ki ga je državni zbor potrdil marca letos. “Pomembno je, da se ta nevladni sektor organizira, tako da bo postal aktiven partner vladi pri oblikovanju strategije o nadaljnjem razvoju tega področja,” je dodala.

V forumu želijo združiti lastne potenciale članov v novo razvojno partnerstvo, ki bo vzpostavilo skupno platformo delovanja socialnih podjetij in bo nastajajočemu sektorju socialnega podjetništva omogočilo takšne oblike podjetniškega razvoja, da v naslednjih sedmih letih delovanja s svojimi rezultati doseže poprečno stopnjo razvitosti v EU in postane enakovreden razvojni akter v prihodnjem družbeno-ekonomskem razvoju Slovenije.