Po vložitvi zahteve Okrožnega sodišča v Ljubljani

Ožji odbor CINIP je razpravljal o nastali situaciji po vložitvi zahteve Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero poziva Ustavno sodišče k presoji Zakona o postopkih za uveljavitev ali odpustitev odgovornosti družbenikov za obveznosti izbrisanih gospodarskih družb (ZPUOOD). Ocenili smo sklep Ustavnega sodišča s katerim se zadrži izvrševanje drugega do četrtega odstavka 1. člena in 2. do 17. člena Zakona o postopkih za uveljavitev ali odpustitev odgovornosti družbenikov za obveznosti izbrisanih družb (Uradni list RS, št. 87/11). Prav tako smo s pravnimi strokovnjaki ponovno poizkušali najti vzroke sprejema Zakona o finančnem poslovanju(ZFPPod) iz leta 1999, in smo mnenja da bi bilo mogoče povrnitev te škode družbenikom izbrisanih družb sodno uveljavljati od države.

Sprejeta so bila naslednja stališča:

  • Obstajajo realni indici, da je Republika Slovenija odgovorna za sprejem nepravičnega ZFPPod i za to, da pravosodni organi niso izvajali po uradni dolžnosti po 1.1. 1995 likvidacij in po 1997 pa niso izvajali stečajnih postopkov insolventnih družb.
  • Ocena je, da je na na podlagi teh indicev mogoče začeti odškodninske postopke proti Republiki Sloveniji za opustitev uradne dolžnosti sodišč.
  • CINIP bo sestavil odvetniški team, ki bo na razpolago za člane CINIP a pri postopkih pred pristojnimi sodišči; na čelu tega teama bodo predvidoma tuji odvetniški strokovnjaki, ki bodo pripravljali odškodninske zahtevke v skladu z dejanskim stanjem posameznika.
  • V vsakem mestu, kjer je pristojno sodišče za vložitev odškodninskega zahtevka bo tudi pooblaščenec tujega odvetniškega teama, ki bo postopke za naše člane tudi vodil.
  • Odškodninski zahtevki bodo individualni. Odvetniške storitve bo plačeval vsak vlagatelj sam, vendar v skladu s pogoji, ki jih bo uspela pridobiti CINIP za svoje člane.
  • Ocenjuje se, da bo sproženih najmanj 40.000 postopkov pred sodišči.

Vsa nadaljnja navodila bodo na razpolago na spletni strani pod rubriko novice, ko bodo realizirana stališča iz zgornjega teksta.