Sprejet Zakon o Odpravi Krivic

Državni zbor je na seji 18. novembra 2021 sprejel Zakon o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb iz sodnega registra v obdobju od 23. julija 1999 do 15. januarja 2008.

Povezava do omenjenega zakona:
http://www.cinip.si/wp-content/uploads/2021/11/ZOKIPOSR-nov-2021.pdf

Lepo pozdravljeni

Pred nami je sprejet Zakon o odpravi krivic, sprejet 17/11/2021, veljati naj bi začel 15 dni po objavi v Uradnem listu, to pa je potem ko mine 7 dnevni rok za možnost veta na Zakon v DS, nato zakon podpiše predsednik republike, nakar je objavljen v UR.L., to pa naj bilo nekje okrog 10 /12-2021.

Glede same vsebine zakona bodo vsekakor še velike razprave, nasprotniki zakona, katere pooseblja poslanka ga. Maša Kociper bodo storili vse, da bodo z pristranskimi ocenami rušili omenjeni zakon, že z njeno napovedjo, da kaj se to pravi sprejemati nek zakon za povzročeno škodo za neke zombije, dovolj zgovorno govori o vzdušju skupine, ki jo omenjena ga. predstavlja.

Glede na vse predlagam, da se na vse prihajajoče dogodke odzivamo pragmatično, saj smo enakopravni državljani te države, katerim pa je bila onemogočena normalno – previdljiva poslovna pot.
Nekaj dilem glede rešitev v zakonu so tudi naše, predvsem je tu časovna opredelitev povrnitve škode do začetka 2008, prenosi odgovornosti pa so bili ukinjeni šele konec leta 2011.

Sam zakon , ne glede na to, da ima veliko nedorečenih določb, pa je postavil nek temelj za nadaljevanje našega dela, saj se bomo prvič po več kot 20 letih lahko odpravili na sodišče, če se ne bomo strinjali z samo rešitvijo, kot nam jo ponuja sam zakon. Po vsej verjetnosti bodo tudi Ustavne pritožbe, tako z naše strani, kot z strani nasprotnikov poprave krivic.

Ker je problematika poprave krivic izredno kompleksna, predlagam, da se dobimo na (pa ga imenujmo) kongresu meseca Januarja oz. v začetku Februarja. Za sam kongres je potrebno natančno pripraviti večino ogovorov in predlogov kako naprej. Kot rečeno zadeva je kompleksna, zadeva zahteva temeljito nepristransko stroko, samo z nedvoumnimi argumenti bomo lahko dokazali da smo žrtve nekega čudnega obdobja pojmovanja neodvisnega – nepristranskega sodstva.

Predloge – pripombe lahko podajate na našo e-pošto, ali kateremukoli od članov Upravnega odbora, Predlogi naj bodo kratki jedrnati, odražajo naj realno stanje katerega prikazujete, poskušajmo biti pragmatični z čim manj čustev. Osredotočimo se na osebno škodo, škodo iz naslova podjetij pustimo za neke druge čase.

Vsem želim vse dobro

Za ZZZP – CINIP

Janez Mohorič